Înapoi

A fost semnat un contract între Nordisk Sikkerhet și International Safety Research pentru organizarea unui exercițiu comun de intervenție în situații de urgență în România

Pe 27 ianuarie Nordisk Sikkerhet AS a semnat un contract cu International Safety Research pentru a organiza un exercițiu de pregătire comun în România la sfârșitul anului 2016 / începutul anului 2017. Exercițiul de pregătire va avea ca temă intervenția în situații de urgență în caz de radiații de gamă largă și va include simularea unui accident de centrala nucleara de la Cernavodă.

Nordisk Sikkerhet a prezentat propunerea de proiect cu ISR către Autoritatea pentru protecția împotriva radiațiilor din Norvegia (NRPA) și va participa în calitate de subcontractant al ISR în planificarea, organizarea și executarea exercițiului. Contractul confirmă implicarea Nordisk Sikkerhet și susținerea guvernului norvegian ca parte a unui proiect de reglementare a capacității în domeniul securității nucleare și radiologic, pregătirea și răspunsul în situații de urgență în România (ca parte a finanțărilor Mecanismelor SEE &Norvegian).

Exercițiul va constitui o oportunitate importantă de formare pentru autoritățile române, operatorii de centrale și entitățile de intervenție. Abilitățile învățate în acest exercițiu vor fi de o importanță vitală în cazul unor situații de urgență în cazuri de radiații. Un răspuns eficient implică, de asemenea, un grad ridicat de coordonare între autoritățile internaționale, naționale și locale. În plus față de tehnicile de răspuns, exercițiul va acoperi, prin urmare, înțelegerea de către participanți a rolului lor și rolurile celorlalți într-o situație de urgență.

Primele reuniuni referitoare la exercițiul vor avea loc în periaoda 1-5 februarie în București. Din partea Nordisk Sikkerhet la aceste întâlniri va participa Pavel Ushakov, împreună cu reprezentanții ai ISR, NRPA, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), Comisia Națională Română pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din România (IGSU ) și alte autorități române.

Experții din partea Nordisk Sikkerhet, ISR, NRPA, AIEA, CNCAN și IGSU au colaborat în cadrul unor exerciții anterioare, inclusiv la Exercițiul Româno-Bulgar "Nautilus-2011", prin care a fost simulat transportul materialelor nucleare de-a lungul Dunării.