Înapoi

Combaterea online a discursului instigator la ură - oportunitate de finanţare a proiectelor de măsuri împotriva discursului instigator la ură

Publicat in  22-03-2013

Campanie de lansare: 22 martie 

Granturile SEE şi norvegiene au format un parteneriat strategic cu Consiliul Europei pentru promovarea toleranţei şi a drepturilor fundamentale. Activitățile de contracarare a urii sunt încurajate prin programele ONG din Grantul SEE. 
Pe parcursul ultimilor ani s-a înregistrat încălcarea continua şi repetată a drepturilor fundamentale, incluzînd atacuri fizice şi verbale la adresa grupurilor minoritare, imigranţilor şi a organizaţiilor care apară drepturile omului, în Europa.
Pentru a răspunde acestor preocupări, Granturile SEE si Norvegiene şi-au unit forțele cu Consiliul Europei și sprijină Mișcarea NU DISCURSULUI INSTIGATOR LA URĂ. Această campanie on-line împotriva discursului instigator la ură începe în data de 22 martie 2013 şi se va desfășura până în 2014.
Obiectivul urmărit este acela de a acţiona/a lua măsuri/ împotriva dicursului instigator la ură online în toate formele sale de manifestare - respectînd în acelaşi timp libertatea de exprimare.Mişcarea NU DISCURSULUI INSTIGATOR LA URĂ se bazează pe educaţia privind drepturile omului, participarea tineretului şi culturii mediatice.

Granturile SEE sprijină proiecte ONG

ONG-urile din Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia şi Spania pot aplica pentru finanţarea proiectelor de măsuri împotriva discursului instigator la ură prin Granturile SEE pentru Programele pentru ONG-uri. 
Sprjinirea societăţii civile este una dintre priorităţile cheie ale Granturilor SEE si norvegiene, care au programe pentru ONG-uri în valoare totală de 147 milioane euro.
Promovarea valorilor democratice incluzînd drepturile omului şi buna guvernare, combaterea discriminării,a intoleranţei,a inegalitatăţii de gen si a excluziunii sociale, sunt priorităţile acestor programme.Cel puţin 10% din finanţare se adresează organizaţiilor şi/sau activitaţilor dedicate copiilor şi tinerilor.
ONG –urile sînt de asemenea eligibile pentru finanţare din Granturile SEE şi Norvegiene si in cadrul multor altor programe tematice. Acesta face ca Granturile să fie una dintre cele mai importante scheme de finanţare pentru societatea civilă din Europa Centrala si de Sud.

Ce este discursul instigator la ură?

Discursul instigator la ură, aşa cum a fost definit de Consiliul Europei, înglobează toate formele de expresie care răspîndesc, incită, promovează sau justifică ura rasială, xenofobia, antisemitismul sau alte forme de ură bazate pe intoleranţă, exprimată prin naţionalism agresiv şi etnocentrism, discriminare şi ostilitate împotriva minorităţilor, imigranţilor şi cetăţenilor din părinti imigranti .
Linkuri: Aflaţi mai multe despre Mişcarea NU DISCURSULUI INSTIGATOR LA URĂ pe următoarele link-uri: http://act4hre.coe.int/eng/The-CampaignNo hate speech website – launch 22 March 2013: www.nohatespeechmovement.org 
si despre Programele pentru ONG-uri si cum se aplica pentru finanţare pe următoarele link-uri : http://eeagrants.org/What-we-do/Programme-areas/Civil-society/NGO-Programmes