Vizite proiecte Vizite proiecte

Înapoi

Participarea PNC la vizita de monitorizare a unui proiect finanțat din Granturile Norvegiene și implementat la Penitenciarul Aiud

Punctul National de Contact/Ministerul Fondurilor Europene în calitate de Operator de Program a participat în perioada 11-13 Aprilie 2016, la vizita de monitorizare a proiectului intitulat „Dezvoltarea/optimizarea performanţelor profesionale ale angajaţilor din penitenciare, prin transfer de cunoştinţe şi cooperare bilaterală între Penitenciarul Aiud/România şi Penitenciarul Halden/Norvegia" finanțat prin Fondul pentru relații bilaterale din cadrul Programului RO18 – Întărirea capacității și cooperare instituțională, având un buget de 172.061 lei.
Vizita de monitorizare a fost ocazionată de desfășurarea schimbului de experiență dintre delegația de la Penitenciarul Halden și Penitenciarul Aiud. Aceasta a vizat pe de o parte prezentarea Penitenciarului Aiud și a modului de desfășurare a activității atât din perspectiva supravegherii, respectiv a asigurării măsurilor de siguranță cât și din punct de vedere al educației și reintegrării sociale a deținuților. Pe măsura cunoașterii reciproce a celor două instituții implicate, au existat discuții și pentru viitoare proiecte, inclusiv crearea unui centru de detenție pilot pe modelul celui de la Halden. 

În perioada schimbului de experiență au fost vizitate două puncte de lucru pentru deținuți unde aceștia desfășurau:
- săpături arheologice pentru construcții aparținând epocii romane, perioadei medievale și moderne descoperite de specialiști sub clădirea Museikon. Această clădire face obiectul proiectului cu titlu „Museikon. Un nou muzeu al icoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată în Alba Iulia" finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2009 - 2014 Programul RO12 "Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural și natural";
- activități specifice în cadrul unei fabrici de mobilă din localitatea Rădești.
Detalii despre beneficiar/partener: Penitenciarul Aiud este cea mai veche unitate de deținere din țară având ca prima atestare documentară în anul 1786 și un corp de clădire funcțional încă din acea perioadă. Partenerul de proiect, penitenciarul Halden, este cel mai modern penitenciar din lume având un număr de 340 de angajați pentru 250 de deținuți.
Site Beneficiar: https://anp.gov.ro/web/penitenciarul-aiud/home
Operator de Program: Ministerul Fondurilor Europene - Punctul Național de Contact