Vizite proiecte Vizite proiecte

Înapoi

Vizita de monitorizare la conferința de închidere a unui proiect implementat de ARCUB

 În data de 30 iunie 2016, Ministerul Fondurilor Europene prin Punctul Național de Contact a realizat o vizită de monitorizare a proiectul intitulat "CULTURĂ PRIN MUZICĂ" implementat de Centrul de Cultură al Municipiului București - ARCUB și finanțat în cadrul Apelului II de proiecte aferent Fondului Bilateral la Nivel Național. Vizita a fost prilejuită de desfășurarea atelierului „Orff" susținut de dna. Helga Rut Gudmudsdottir, Director al Centrului Islandez pentru Cercetare în Muzică din Islanda și profesoară de muzică la Universitatea din Islanda. 

 

În aceeași zi a avut loc și sesiunea de dezbateri finală a proiectului, moderată de profesori specialiști în educație muzicală - Anne-Claire Rey-Bellet, Yasmin Folini și Helga Rut Gudmudsdottir, în cadrul căreia s-a discutat despre metodele de educație muzicală de tip activ: o alternativă pentru educația muzicală în România, importanța educației muzicale timpurii, propuneri și sugestii pentru îmbunătățirea sistemului actual.

Atelierul și sesiunea finală de dezbateri s-au desfășurat în Hanul Gabroveni, clădire monument istoric reabilitată cu sprijinul Granturilor SEE.

 

Bugetul proiectului a fost de 137.583 lei și-a propus să revoluționeze pedagogia muzicală din România prin prezentarea metodelor Kodály, Dalcroze și Orff. Cele trei metode de educație muzicală, implementate de câteva decenii în Europa,  îmbină rigorile științifice cu spontaneitatea și creativitatea. În plus, ele stimulează procesul cognitiv și afectiv, dovedindu-și aplicabilitatea în domenii precum medicina și psihoterapia. Prin activitățile desfășurate, seminarii/workshop-uri/ateliere, proiectul s-a adresat studenților de la Universitatea Națională de Muzică București, profesorilor de muzică, muzicienilor, educatorilor, învățătorilor, dar și publicului larg care a fost interesat să descopere noi metode de educație muzicală.

 

Site proiect: http://arcub.ro/eveniment/cultura-prin-muzica-culture-through-music/

Facebook: https://www.facebook.com/culturethroughmusic/

Photo Credit: Daniel Oprea