Programul RO23 „Servicii corecţionale, inclusiv sancţiuni non-privative de libertate”
Obiectivul principal: Îmbunătăţirea sistemului de servicii corecţionale în concordanţă cu documentele internaţionale relevante cu privire la drepturile omului.
Obiectivul specific: Creşterea eficienţei sistemelor penitenciar şi de probaţiune din România.
Buget: 9.411.764 Euro (8.000.000 Euro grant Norvegia + 1.411.764 cofinanţarea naţională de 15% asigurată de OP – MJ).
Partener: Serviciile Corecţionale Norvegiene
Programul prevede implementarea a 6 proiecte pre-definite , ale căror promotori sunt Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Direcţia Naţională de Probaţiune şi Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Proiect: „Consolidarea capacităţii penitenciarului pentru minori şi tineri Bacău de a respecta instrumentele internaţionale relevante privind drepturile omului"
Buget: 3.127.355 Euro
Obiectiv: Consolidarea capacităţii penitenciarului Bacău, în special, precum şi a sistemului penitenciar, în general, de a sprijini în mod eficient recuperarea educaţională şi psiho-socială a minorilor şi tinerilor privaţi de libertate.
Componente:
Componenta 1: renovarea şi dotarea unei aripi care cuprinde spaţii de deţinere, din cadrul Penitenciarului pentru minori şi tineri Bacău;
Componenta 2: dezvoltarea unui program educaţional şi de recuperare psiho-socială, precum şi a unui instrument de evaluare a minorilor şi tinerilor deţinuţi;
Componenta 3: îmbunătăţirea competenţelor profesionale şi a cunoştinţelor personalului din cadrul penitenciarului ce lucrează cu minorii şi tinerii deţinuţi.
Promotor: Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
Parteneri: Penitenciarul Bjørgvin din Norvegia și Academia pentru personalul serviciilor corecţionale norvegiene (KRUS).
Proiect: „Înfiinţarea unui centru terapeutic pentru femei în cadrul Penitenciarului Gherla"
Buget: 1.232.437 Euro
Obiectiv specific: Consolidarea capacităţii penitenciarului Gherla, în special, precum şi a sistemului penitenciar, în general, de a sprijini în mod eficient recuperarea psiho-socială a femeilor private de libertate.
Componente:
Componenta 1: înfiinţarea şi dotarea în cadrul Penitenciarului Gherla unui centru terapeutic pentru femeile private de libertate;
Componenta 2: dezvoltarea unui program special de recuperare psiho-socială şi a unor protocoale clinice pentru sprijinirea femeilor private de libertate;
Componenta 3: îmbunătăţirea competenţelor profesionale şi a cunoştinţelor personalului din cadrul penitenciarului ce lucrează cu femei private de libertate.
Promotor: Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
Partener: Penitenciarul Bredveit din Norvegia.
Proiect: „Stabilirea unui mecanism ecologic de reintegrare socială a deţinuţilor"
Buget: 580.320 Euro
Obiectiv specific: Consolidarea capacităţii sistemului penitenciar de a facilita procesul de reintegrare socială a foştilor deţinuţi
Componente:
Componenta 1: formarea profesională a deţinuţilor (cu accent pe deţinuţii de etnie romă) în domeniul construcţiilor ecologice şi al meşteşugurilor tradiţionale;
Componenta 2: formarea profesională a personalului penitenciar în ceea ce priveşte un sistem de detenţie bazat pe principii de ecologie umană;
Componenta 3: creşterea gradului de conştientizare şi implicare a societăţii în ceea ce priveşte reintegrarea socială a deţinuţilor şi foştilor deţinuţi (cu accent pe deţinuţii de etnie romă).
Grupul ţintă special al proiectului este reprezentat de deţinuţii de etnie romă.
Promotor: Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
Partener: Penitenciarul Bastøy din Norvegia.
Proiect: „Consolidarea capacităţii sistemului penitenciar de dezvoltare a resurselor umane cu privire la personalul din penitenciare"
Buget: 645.069 Euro
Obiectiv specific: Consolidarea capacităţii sistemului penitenciar în domeniul dezvoltării capitalului de resurse umane.
Componente:
Componenta 1: dezvoltarea unei strategii de resurse umane şi a unor instrumente speciale de formare profesională pentru personalul din penitenciare;
Componenta 2: îmbunătăţirea competenţelor profesionale şi a cunoştinţelor personalului din penitenciare;
Componenta 3: renovarea şi dotarea Centrului de Formare şi Specializare a Ofiţerilor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor – Arad.
Promotor: Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
Partener: Academia pentru personalul serviciilor corecţionale norvegiene (KRUS).
Proiect „Consolidarea capacităţii sistemului românesc de probaţiune de a furniza servicii eficiente alternative închisorii"
Buget: 1.933.085 Euro
Scop: Îmbunătăţirea performanţei sistemului românesc de probaţiune, prin dezvoltarea managementului organizaţional și îmbunătăţirea instrumentelor sale de lucru.
Componente:
Componenta 1: dezvoltarea managementului organizaţional al sistemului de probaţiune;
Componenta 2: îmbunătăţirea capacităţii, practicii şi a instrumentelor de lucru ale sistemului de probaţiune;
Componenta 3: îmbunătăţirea capacităţii sistemului românesc de probaţiune de a oferi asistenţă specifică pentru infractorii romi aflaţi în supravegherea serviciilor de probaţiune;
Componenta 4: îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale personalului de probaţiune şi a funcţionării serviciilor de probaţiune.
Promotor: Direcţia Naţională de Probaţiune.
Partener: Serviciul de Probaţiune Rogaland din Norvegia.
Proiect: „Consolidarea capacitaţii sistemului de arest preventiv de a respecta instrumentele internaţionale relevante privind drepturile omului"
Buget: 1.286.598 Euro
Obiectiv specific: Consolidarea capacitaţii sistemului de arest preventiv de a respecta instrumentele internaţionale relevante privind drepturile omului.
Componente:
Componenta 1: formarea profesională a personalului ce îşi desfăşoară activitatea în centrele de reţinere şi arest preventiv, în special în ceea ce priveşte aplicarea drepturilor omului;
Componenta 2: dotarea centrelor de reţinere şi arest preventiv.
Promotor: Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Partener: Consiliul Europei.
Website program http://norwaygrants.just.ro